Luna Mai, luna florilor cum este denumita in calendarul popular, sta sub binecuvantarea zeitei Flora, divinitatea care conform calendarului popular ar asigura cresterea florilor. In crestinism luna Mai a fost asociata cu Maica Domnului. Din cele mai vechi timpuri florile au fost privite cu incantare dar si avand proprietati vindecatoare. Astazi mai putin cunoscute unele dintre ele apar in legendele antice ca fiind utilizate de unii eroi care le folosesc avand ajutorul divinitatii.
De la Homer, bardul grec, parintele indragitelor epopei Iliada si Odiseea aflam ca eroul Ahile (fiul zeitei Thetis, care il imunizeaza lasandu-i vulnerabil numai calcaiul de care il tinea cand l-a cufundat in apele Styxului) isi trata soldatii raniti cu tincturi de coada soricelului (Achillea Millefolium) a carei denumire provine chiar de la numele eroului. O planta medicinala astazi bine cunoscuta ca remediu pentru dureri de stomac dar si pentru tratarea ranilor si a taieturilor. Astfel, Achile il vindeca si pe fiul lui Hercule pentru ca acesta sa ii arate drumul spre Troia.
Ghiocelul, in vechime planta sacra, il salveaza pe Ulise erou grec inventatorul calului Troian, laudat in Iliada homerica, mai ales pentru istetimea si priceperea de care da dovada in toate imprejurarile.Aceasta minunata floare alba, semnificand puritatea putea fi smulsa, conform lui Homer, “doar cu ajutorul zeilor”.

: „Uite, floarea aceasta vrăjită e mai tare decât
farmecul Circei. Și zeul îi dădu o floare de leac, albă ca zăpada, pe care numai zeii o
puteau smulge din pământ” (Homer 2004: 102)
Astazi s-a descoperit ca planta contine galamina, un compus al , importanta in tratarea maladiei Alzheimer, dar si a epilepsiei, a problemelor neurologice si musculare.
Cea mai veche epopee din lume descoperita pe tablite in Sumeria, spune povestea eroului Ghilghames, cel care vrea sa obtina nemurirea si primeste de la un vrajitor, in urma a nenumarate probe initiatice, o planta care dupa toate semnalmentele a fost identificata ca fiind Aloea. Aceasta planta cunoscuta astazi ca fiind foarte vindecatoare prin sucul sau de culoare verde prezinta mari capacitati antioxidante. Din pacate Ghilgames o pierde in favoarea unui sarpe care o inghite intr-un moment de neatentie al eroului.
Pliniu cel batran, naturalist roman din sec I e.n., ne spune despre potbal care creste din abundenta si astazi pe pantele dealurilor, ca ar vindeca tusea. Noi il pretuim astazi foarte mult pentru celebrele sarmalute in foi de potbal.
Tot de la Pliniu aflam in historia Naturalis ca suavele violete vindeca durerile de cap, chiar si purtate sub forma de coronita – “se pun pe frunte cand iti arde capul”.
Alte cununi, avand importanta ritualica, cum ar fi laurul celebru de pe fruntea zeului luminii Apollo,care ne spune poetul Ovidiu “purta si drept cununa pe fruntea lui sacra tot laur”. Laurul, acelasi cu pretuitul nostru dafin, are de asemenea, in afara de a rasplati succesul artistilor si scriitorilor de geniu, si puteri vindecatoare. Mirodenia, bogata in atioxidanti imbunatataste sanatatea inimii si sustine digestia, asigurand totodata si sanatatea sistemului respirator. Conform unei legende ar asigura chiar si curajul cavalerilor.
Tot din scrierile inspirate de zei ale anticilor am aflat si puterile magice ale cununilor de sovarf denumire sub care este cunoscuta in vechime mirodenia oregano. Se spune ca acesta ar fi fost daruit pamantenilor de catre zeita dragostei, Afrodita, el fiind mai ales apanajul sotiilor indragostite, asigurand fidelitatea sotilor. Acesta ar transforma “nelinistea” sotilor intr-o dragoste casta. De asemenea cununi de sovarf erau purtate chiar de miri la ceremonia nuntii. (..)
Tot o mirodenie, Fenicului, numit si anason are proprietatea miraculoasa de a usura sufletul de rani vechi, aducand la suprafata si vindecand amintirile uitate. Vinul de anason apare ca fiind un vechi elixir mediteranean. Folosirea unei cani de ceai de fenicul pe zi duce la elimarea toxinelor din corp, ajutand si in curele de slabire. De asemenea este una din cele mai bune surse de vitamine C si A. Ochii obositi de statul in fata calculatorului pot fi calmati cu acest ceai.
Se spune de asemenea ca Prometeu, atunci cand a furat focul din cer, l-a adus pe pamant ascuns intr-o radacina de fenicul.
Denumirea localitatii Maraton din Grecia inseamna “campul de fenicul” si este consemnat ca locul era ocrotit de spiritul feniculului.
O cina romantica poate fi constituita din fenicul taiat rondele si felii de portocala, asezonat cu suc de portocala, miere si ulei de masline.
Spiritele vindecatoare ale florilor isi dovedesc puterea data de divinitate si in multe basme populare romanesti de multe ori eroul povestii fiind ajutat de potiuni miraculoase iar cununile de flori apar la foarte multe sarbatori purtate de fete sau de feciori. O manifestare deosebit de veche ritualica (descrisa si analizata de marele istoric al religiilor roman Mircea Eliade) este cea acalusarilor care poarta cununi de maghiran.
Narcisele si lacramioarele sunt corelate cu sarbatoarea Sangeorz sau Sfantul Gheorghe. Narcisa (Narcisus poeticus). Florile se puneau in trecut in cununi cu care se impodobeau vasele de lapte, iar dupa 3 zile se dadeau la vite.
Lacramioarele (Convallaria majalis) sunt considerate ca fiind “iarba Sfantului Gheorghe”.