Pentru pacea si armonia sufletului dar si noroc, baia cu amestecul de plante roinita, galbenele si tataneasa ne este recomandata de un saman autentic din Peru (cf “Saman, spiritul plantelor”) ca cel mai bun leac pentru purificare, relaxare si armonie.
“

Aire sacha (roinita) — care în Peru este cunoscutæ drept „frunza
miracol“ aduce echilibrul interior si exterior trupului si sufletului,
prin îndepærtarea mal aire (aer ræu, blesteme sau negativitate, deseori
trimise prin envidia) – “Samanismul plantelor” de ROSS HEAVEN si HOWARD G. CHARING
Insa, pentru mintile noastre curioase carora le vine destul de greu sa se obisnuiasca a crede fara a verifica veridicitatea informatiei vom incerca o istorie si totodata o analiza amanuntita a acestor minunate nestemate din farmacia naturii, roinita, galbenelele si tataneasa.
Mellissa officinalis sau Roinita, la noi, numita de Paracelsus “elixirul vietii” este inca din Evul Mediu, apoi atestata la romani si de greci un nume rasunator in Regatul Verde, al Mamei Naturi.

Dioscoride Pedamos – sec. ! e.n., medicul Eladei, o numeste Balm Leaf (frunza balsam, frunza de leac) dar si Mellissa hyllum adulterinum, Melissophyllum vulgare adulterinum, Melissophyllum vulgare, Melissa Apiastrum, Citrago. Regnul vegetal, subregnul tracheobionta, clasa Magnoliopsida, Subclasa Asteridae, ordinul lamiales, familia lamiaceae, genul lamnum, specia Melissae Officinalis.
Denumirea de lamaita atesta mirosul si gustul de lamaie al plantei iar cea de “balsamul albinelor” al faptul ca este o floare foarte indragita de albine, denumirea Mellisa insemnand in limba greaca “albina”.
Dioscoride noteaza de asemenea importanta plantei in calmarea durerilor menstruale ale femeilor si linistirea psihicului dar si impotriva disinteriei, a gripei, a ulceratiilor, durerilor de masele, a digestiei dificile.
Mellisa este foarte apreciata ca un remediu impotriva stresului, a anxietatii, insomniei, Consumata mai ales sub forma de ceai in formula 5 gr. De frunze la 50 ml de apa, lasate sa infuzeze 7-10 minute. Frunzele sale pot fi consumate in salate, cu deserturi din fructe sau ornamental, in decorarea platourilor exotice datorita aromei deosebite, sau sub forma de uleiuri esentiale.
Planta aromatica preferata de Charlemagne, Mellisa este o componenta esentiala a celebrului parfum l’Eau de Carmes, fabricat din anul 1611 si apreciat pentru virtutile sale stimulante si antispasmodice.
Planta contine uleiuri volatile, compusi terpenici oxigenati – citralul – hidrocarburi monoterpenice – pinen, limonen, acid cafeic, depside ale acidului cafeic, flavonoide – ramnazina, cinarozida, taninuri, rasini, saponine, rezine, pectine.
Totul a inceput in Efes … cam prin locurile Turciei situat (Izmirul de astazi), unde se folosea in temple, in cadrul ceremoniilor religioase, in care modelul era viata albinei, intruchipand suprematia in conducerea poporului sau de catre Marea Mama, Regina Albinelor. Preotesele erau numite “Mellise”, ca si in Grecia (gr. Melisa = albine). In panteonul grecesc preotesele, “Melisai” serveau Marea Mama, Rhea sau Cybele sau Zeita Pamantului si a Naturii, Demetra, Persefona, Artemis.

Conform credintei religioase, acele suflete care duceau o viata dreapta, numite Melisai” se intorceau in Rai, asa cum albina se intoarce la Stup.
Mierea era considerata similara sufletului uman, descinzand din Artemis.
Si, incet, prin aceasta analogie, aceasta planta, ajunge utila oamenilor si in viata de zi cu zi, folosita fiind la stupi, deoarece atrage foarte mult albinele. Aceasta intrebuintare s-a pastrat si in zilelele noastre, iar planta este numita in Romania Roinita, din aceasta cauza.
“Albinele erau atrase de aceasta planta ca de nici o alta” scrie Pliniu cel Batran.
Despre Natura simpatetica, adica cea care atrage o natura asemanatoare, conform Legii Atractiei Universale, va scrie si Pliniu, care recomanda ungerea taisului sabiei care a provocat rana in felul acest vindecand rana victimei (fapt admirabil povestit in cartea uimitorului scriitor contemporan Umberto Eco, “Insula din ziua de ieri”.
O recomanda si Dioscoride (medicul Eladei – sec. !) in tratarea muscaturilor provocate de caini turbati sau de viespi. Balsam foarte puternic,datorita in mare parte a uleiurilor sale volatile, foarte placute, grase, lamaioase, “dulce balsam” o invoca si Homer in “Odiseea” si asa planta capata denumirea Balsam.
Dioscoride noteaza o proprietate foarte interesanta a plantei si anume aceea de a indeparta melancolia.
In secolul X!X primul imparat crestin, Charlemagne, de-a dreptul fascinat de proprietatile ei, “minunata pentru sanatate”, ordona cultivarea ei in gradinile manastirilor. Atunci manastirile erau adevarate spitale, atat pentru nobilime cat si pentru oamenii de rand. Si in felul acesta a aparut parfumul Carmelitelor, Apa Carmelitelor, patentul fiind detinut de calugari care il prezinta mai tarziu si regilor Frantei Louis al X!V-lea, al XV-lea si al XVII-lea. O esenta cu adevarat puternica, datatoare de viata.
Acoeprea si mirosul plagilor si din pacate, pe atunci baia practicandu-se uneori chiar si o data pe an.
Mellisa, aparea inca din Evul mediu in supe si sosuri dar si in vinuri, de unde Paracelsus ii adauga carbonat de potasiu si creeaza ceea ce el a numit elixirul nemuririi sub denumirea de Primum Ens Melissae*.
In Renastere ajunge ca lichior, “Chartreuse” sau Benedictin, creat de Dom Barnard Vincelli, in 1500, cunoscandu-se foarte bine deja efectele sale curative.Mai continea si alte ierburi dar in special Melissa. De altfel a vindecat polulatia de malarie. Era considerata deja oficial “elixir de viata lunga”. Trata cu succes mai ales bolile de piept.
Mai tarziu, John Parkinson autorul “Paradisi Sole Paradesus Terestris”, o recomabnda in bai de vara, pentru tratamentul salelor dar si capabila de a vindeca “pasiunile inimii”.
Nicholas Culpepper, un renumit astrolog herbalist din sec. al XVII-lea afirma ca Lemon Balm este iarba lui Jupiter si o gaseste sub semnul astrologic al Racului (in acea vreme), afirmand ca intareste Natura, indepartand melancolia (“vapors from the spirit and blood which are in the heart and arteries”- trad. op. cit.).
*”The ‘Primum Ens’ is considered to be a thing in its first beginning, its first entity or Prima Materia; an invisible and intangible spiritual substance, which may be incorporated in some material vehicle. The recipe that we will deal with in this lesson is the most potent of those commonly known in alchemical circles”. – Franz Hartmann
**”Why this focus on Melissa? Lemon Balm, known by its botanical name as Melissa Officinalis, is by many thought to be related to the Sun, by others to Jupiter and by others yet again to Venus. Paracelsus states Melissa is in fact supra-celestial by nature. The astrological imprint of the Sun is probably closest to its supra-celestial nature; but the principle here is that Melissa is in fact not related to a specific planetary vibration, but is rather a herb that acts on all frequencies. Interestingly, Melissa is particularly rich in Magnesium Chloride which is a mineral that is associated with rejuvenation” – Franz Hartmann