“Speed well” inseamna la noi Mergi cu Dumnezeu ! – I

O poveste foarte interesanta despre o planta ce pare nesemnificativa si este puternica precum stejarul.  Stramosii nostri au depus marturie ca ar fi asa.

 Irlandezii o poarta cusuta in haine ca amuleta norocoasa si protectoare impotriva accidentelor de masina.

Cea mai cunoscuta varietate care creste la noi este Germander Speedwell, Veronica Chamaedrys, also known as “Bird’s Eye”.

Denumirea Germander deriva din grecescul “chamandrua”, insemnand stejar de pamant.

 Aceasta mica floare albastra este cunoscuta ca avand puteri magice. Ea deschide ochiul viziunii facilitand intalniri cu lumea zanelor si este  renumita  in vindecarea bolilor de ochi provocate prin vraja.

Gasita de-a lungul soselelor in UK, prefera de asemenea padurile si fanetele. Infloreste din martie pana in iulie.

Numita si “Cat’s eye” (engl.: “ochii pisicii”) sau “Ochii copilului Isus” si avand culoarea albastra ca cerul este transformata in  ceai inca din secolul al VIII-lea, astfel  tratand astma, bolile pulmonare, stimuland rinichii, vindecand sterilitatea.

Vera iconica (gr. sau “adevarata asemanare”*

Datorita faptului ca este astingenta a fost denumita Polychresta herba Veronica.

Mai este atestata, ca find floarea Sfintei Veronica, sfanta care a sters cu batista fata lui Isus pe drumul crucii.

Traditia antica a Bisericii Romane mentioneaza ca atunci cand Isus se afla pe drumul Calvarului, a trecut pe langa casa unui evreu iar fiica acestuia i-a sters fata cu batista. Calugarii declara ca aceasta batista poarta imprimate trasaturile sfinte.

Francezii o numesc “The d’Europe”. Mai interesanta este denumirea “Gypsyweed“. Exista si un vechi descantec numit Song of the Gypsyweed :

“Speedwell to travellers!/And speedwell is me/My roots keep me from travelling/ As you can see/Yet all those who travel With their feet on the ground/Have noticed I’ve spread/The whole world round/I’m too small to spy/From a car or a plane/Yet, see me or not,/I’m here just the same/So go on your travels/And though they may say/“God speed,”/Don’t pass by the gifts Of the wise Gypsyweed”. from http://nettlejuice.blogspot.co.nz

Inteleptii acestui popor Gypsy) ii atribuie calitati de purificare a sangelui

Poetul laureat al Marii Britanii, Alfred Austin, scrie intr-un poem “My freckles with the Speedwell’s juices washed”.

Cea mai interesanta este raspandirea sa pe poalele dealurilor si pe piscurile muntoase din Romania, unde crescatorii de albine o cauta entuziasmati, fiindu-le foarte necesara pentru a aduce albinele la stup. De aceea ea este cunoscuta la noi si ca “Bucuria Albinelor” iar jocul de cuvinte nu este poate intamplator “Bee well”- “Be well”.- “Fii vesel ca o albina”. Albina si mierea sunt de altfel cuvinte de origine dacica, iar albina simbolizeaza Sfantul Duh.

Planta se dovedeste a fi chiar “zburatoarea”, denumirea magica, sau “soparlita” care se foloseste in descantece puternice, capabile sa alunge Zburatorul”, “Balaur de lumină cu coada-nflăcărată/Și-pietre nestemate lucea pe el ca foc/Spun, soro, c-ar fi june cu dragoste curată/Dar lipsa d-a lui dragosti! departe de ast loc!”, cum apare  in celebra poezie “Zburatorul” de .Ion Heliade Radulescu .in care se cauta leacul fetei atinsa de alean. Semnificatia o cauta si o dibuie din negura timpului Simion Florea Marian valorosul nostru etnograf si folclorist, referindu-se la mitul Zburatorului- 

Exploatat de marii nostri poeti si prozatori – Zburătorul sau „ceasul cel rău”, spiritul care le seduce până la nebunie pe fetele nemăritate, este pasiunea instinctuala, inconstienta dupa cum afirma chiar renumitul critic George Calinescu, referindu-se la prelucrarea mitului in poezia “Calin Nebunul” de catre Mihai Eminescu. “Poezia romana, prin Eminescu indeosebi, a aratat inclinari de a socoti iubirea ca o forta implacabila, fara vreo participarea constiintei”. De unde rezulta ca ea duce la un dezechilibru sufletesc, adica poate lua forma unei fiinte supranaturale “Zburator”, ca in poemul lui Ion Heliade Radulescu:

“Ia pune mana, mama, — pe frunte, ce sudoare!/Obrajii… unul arde si altul mi-a racit!/Un nod colea m-apuca, ici coasta rau ma doare;/In trup o piroteala de tot m-a stapanit/Oar’ ce sa fie asta?/Intreaba pe bunica:/O sti vrun leac ea doara… o fi vrun zburator/Ori aide l-alde baba Comana, ori Sorica/Ori du-te la mos popa, ori mergi la vrajitor”.

 Singura soluţie să scapi de „Lipitură”, boala iubirii supreme s-ar parea ca este o potiune din aceasta planta, care denimindu-se “Zburatoare” poate neutraliza acest spirit.

Nota: *In cartea The Passion and the Glory By Ysatis De Saint Simon este descris pasajul doveditor despre denumirea data Sfintei Veronica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *