“Langa fluviul Hebrus, despre care am vorbit, creste o planta asemanatoare cu Origamul, al carei varf il taiau tracii si dupe ce s-au saturat de alimente facute din cereale, il pun in foc si aspirand de multe ori fumul produs si imbata si apoi cad intr-un somn profund”. (Pseudo Plutarh).
Sovarful (Origanum vulgare), contine un ulei volatil bogat in timol () Si carvacol () cu actiune sedativa asupra sistemului nervos central si antispastica, cum sunt si atropina, papaverina.
“Toate popoarele Scitiei au practicat fumigatii de diferite specii cu scopul de a se inveseli dupa masa, a canta si a juca, altele spre a adormi, altele spre a-si intretine sanatatea” _ Alexandru Odobescu..
Plantele se puneau direct in foc sau pe peitre incinse.
O alta intrebuintare a origamului, in alcatuirea cununilor ritualice, il plaseaza la loc de cinste in cununia religioasa, cu rolul de a pastra nestinsa iubirea sotilor. Cu un parfum puternic seducator, mesajul sau este “primeste pe cel iubit in inima ta, asteapata totdeauna binele, nu te preda suferintei si bolii”. Se spune ca ar fi un dar al zeitei Afrodita pentru a veni in ajutorul femeilor indragostite de sotii lor si vine chiar din gradinile Olimpului pentru a asigura fericire si o soarta buna, transfigurand iubirea patimasa in fiori delicati de iubire extatica. Pliniu cel Batran, in “Istoria Naturala” il numeste “bubula”, iarba vacii si il numeste “panaceu”, bun la toate (gr. Pan – totul, akos = remediu). “Topeste tumorile si imblanzeste relele partilor barbatesti”.
Si Dioscoride Grecul noteaza efectele binefacatoare ale Origanum Vulgare, “impotriva tusei, bolilor de plamani, astmului, bolilor stomacului, indeparteaza umorile negre ale intestinelor si calmeaza menstrele”. Mai important, exorcizeaza tristetea anxietatea si delasarea.
Tot o mirodenie – Feniculul (sau (Anasonul, lat. Anisi..) are proprietatea miraculoasa de a usura sufletul de rani vechi, aducand la suprafata si vindecand amintirile uitate.

Vinul de anason, un vechi elixir mediteranean, folosit in special de greci are proprietati antiseptice, elimina toxinele si ajuta in curele de slabire. Feniculul este considerat una din cele mai bune surse de vitamina C si de asemenea vitamina A, excelent in tratarea oboselii ochilor pentru cei care petrec mult timp in fata calculatorului.
Legenda spune ca titanul Prometeu, eroul civilizator al primilor oameni, atunci cand a furat focul din cer, l-a adus intr-o tulpina de fenicul.
Batalia de la Maraton, localitate a carei denumire inseamna in greaca chiar “campul de fenicul” se spune ca ar fi fost protejata de spiritul acestei plante.
O cina romantica o poate constitui dintr-o salata de fenicul, taiat rondele, cu felii si suc de portocale, miere si ulei de masline.
Dioscoride Grecul il numeste Anison (Anisum herbariis,Anise) si spune ca te incalzeste si face respiratia placut mirositoare fiind in acelasi timp si afrodisiac.