În tradiția creștină, boala mentala este privită, în general, ca posesie demonica și este cunoscut episodul alungarii demonilor de către Mantuitorul Nostru Iisus Hristos (ST. Luke Gospel).
Este cunoscuta si deprinsa din timpuri vechi purtarea amuletelor protectoare împotriva vrăjilor și a demonilor, însă același rol îl au nu mai puțin unele plante considerate sacre. Una dintre acestea și chiar una din cele mai importante este Iarba Sfantului Ioan sau cunoscută sunatoare cu denumirea latineasca Hypericum perforatum, a cărei traducere în greaca se compune din prefixul “hyper” insemnand “deasupra” și “eikon” , “pictura, icoana”. Ca dovada gasim in traditia religioasa obiceiul de a se atarna la icoana buchete din aceasta planta in scop de protectie. Se cunoaste asezarea la icoane a plantelor considerate sacre cu un rol de asemenea de sfintire.
De notat este faptul ca aceasta planta medicinala a fost considerata, in perioada moderna, chiar de catre specialisti, un tratament puternic in tratarea bolilor nervoase. Cu 370 de specii, planta este foarte raspandita mai ales in Europa de Nord dar si in Germania, Rusia, Marea Britanie si chiar Statele Unite. Chiar intr-un poem folcloric Galic gasim consemnarea ei: “St. John’s wort?St. John’s Wort/My envy whoever has thee/I will pluck thee with my right hand/I will preserve thee with my left hand/Whose findeth thee in the cattle field/Shal never be without kine”.
Efectele medicinale ale plantei au fost mentionate acum cateva mii de ani de catre Hipocrate (supranumit parintele medicinei),Dioscoride, Pliniu cel Batran. In ritualurile precedand crestinismul era numita “un dar de flacari de la zei”, in crestinism fiind asociata cu Sf. Ioan si Fecioara Maria. Deoarece creste mai ales la data de 24 iunie, sarbatoarea Sf. Ioan Botezatorul. Petele rosii de pe frunzele in parg ale lunii August au fost asociate cu sangele Botezatorului.

In Hanovra, Germania (conform descrierii reverendului Hilderic Friend – Cf. Sursa citata*), exista un ritual in ziua de Sf. Ioan, in care satenii merg si culeg de pe frunzele plantei o insecta care semana cu o picatura de sange si care se numeste Coccus polonica** si care se zice a fost creata pentru a pastra vie memoria sangelui varsat al Sf. Ioan Botezatorul. Insa mai interesant este faptul ca insecta mai sus mentionata nu poate fi gasita decat in aceasta zi.
Pentru a trata rani adanci sau cele facute de catre serpi. Spun insemnarile vechi, planta se pune la macerat cu ulei de masline, expunandu-se la soare pana ce frunzele acesteia devin rosii ca sangele.
Mai multe afectiuni sunt diminuate sau tratate cu aceasta planta traditionala de lec. Indienii Cherokee ar fi tratat cu aceasta chiar bolile venerice, insa in secolele XIX, XX deja incepe sa fie recunoscuta in tratamentul depresiei si folosita chiar in clinici de catre specialisti, incepand cu Germania unde exista chiar si un elogiu in acest sens, spunandu-se ca planta tine aprinsa flacara Sf. Ioan Botezatorul.
In 1978 are loc intrunirea chiar a unei comisii menite sa ateste efectele in tratamentul depresiei si aceasta constata eficacitatea sa, mai ales pe baza principiului activ, noteaza acestia, hypericina (R=CH3,Hypericun: R=CH2OHP, Pseudohypericin). Astfel, crescand in popularitate sunt prescrise in Germania mii de doze impotriva depresiei, cam 300 mgm/zi timp de minim 6 saptamana pentru amelioare(peste aceasta doza poate deveni toxica, provocand stari de voma, diaree, sau intoxicatii ale pielii). Devine apoi foarte raspandita in Marea Pritanie si chiar in Statele Unite, descoprindu-se in componenta sa chiar si melantonina si apare consemnata oficial in British Medical Journal, cu studii ample facute pe mii de pacienti, iar in 1997 la Royal Masonic Hospital, care raporteaza aceleasi rezultate pozitive, planta dovedindu-se un puternic inhibitor al neurotransmitatorilor serotonina sau dopamina si noradrenalina.
In “Machbeth” este atestata de chiar Wiiliam Shakespeare ( actul II, scena 2): “Thane of Cawdor…: Balm of hurt minds, great nature’s second course”: “Balsam al mintilor ranite..). Se stie ca pacientii cu depresie acuza o trezire foarte greoaie sau insomnie.
*trad. cf. “Saint John’s Wort (Hypericum perforatum). A blam for hurt minds? – C.M.R. Lee
**”Polish cochineal (Porphyrophora polonica), also known as Polish carmine scales, is a scale insect formerly used to produce a crimson dye of the same name, colloquially known as “Saint John’s blood”- Wikipedia