Moly, potirul alb ca laptele – II

Gîndirea  magică  implică  tot­deauna ideea fie a unei substanţe magice, fie a unei puteri  magice.  Cît  despre  substanţa  sau  puterea magică, nu  s-ar putea spune deocamdată mai mult decît că ele sînt misterioase în ele însele, com portîndu-se cu totul paradoxal.  Cu alte cuvinte, ideea substanţei  sau  a  puterii  magice  nu  am  putea-o socoti ca o încercare revelatoare  deplină în raport cu un mister,  căci ea însăşi se declară ca o prelun­gire  a misterului – Lucian Blaga

Ca sa sporim misterul, vorba poetului si filosofului nostru genial Lucian Blaga, poetul “mut ca o lebada” – nu vorbise pana la varsta de 5 ani – mentionam ca isi supranumise iubita – iubirea vietii sale- “Ghiocelul negru”. Iar tot pe aripile misterului si ale magiei, condusi de iubirea de adevar si cunoastere, la zapezile lui Andersen a carei poveste “Ghiocelul”, fascineaza deopotriva. Bineinteles deja avem nevoie de un ceai inspirator de ghiocei pe care Plafarul romanesc – slava Domnului ! – il contine pentru a ne imbunatati circulatia celebrala, dar si pentru a iesi din bratele Circei, adica din uitare…

H.C Andresen … Face aici elogiul unui poet Ambrosius Stub, care in a sa celebra poema Rosebud face elogiul virtutii in detrimentul frumusetii pieritoare. Iar in povestea sa “Ghiocelul”, Andrsen ne transmite si gandurile soarelui ale vantului si ale ghiocelului.

“Ai sosit prea devreme! i-au zis Vantul si Vremea.Mai avem inca putere si o vei simti pe pielea ta, si te vei lasa infranta de noi.Trebuia sa fi ramas linistita acasa si sa nu te arati tuturor. Nu a venit inca timpul tau!

Frumoasa floare! i-a spus razele soarelui,ce gratioasa si delicata esti! Esti cea dintai si esti unica! Esti iubirea noastra! Esti clopotelul ce vesteste sosirea verii, frumoasa vara, peste pamanturi si orase. Toata zapada se va topi, vanturile reci vor fi alungate departe, si noi fiiarasi la putere. Totul va deveni verde

 Vremea putea sa rupa floarea in doua cu raceala ei. Cu toate acestea, ea avea mai multa putere decat credea. Era puternica gratie bucuriei si credintei in vara, care trebuia cu siguranta sa apara si care fusese vestita de dorul ei adanc si confirmat de razele de soare. Asadar, ea a ramas plina de incredere, cufundata in zapada, cu straiul ei alb, aplecandu-si capul sub fulgii mari si grei, in ciuda vanturilor inghetate ca o loveau”.

Potirul acesta este magic o atesta celebra carte pentru copii si adulti , Harry Potter (..), la scoala sa de magie  care ne spune ca ea ar contracara vrajile facute asupra cuiva.

Dar in ce consta specificul puterii atat de mari a acestei delicate plante?

Dioscoride Pedamos, ..primul medic care a folosit ghiocelul, afirma ca are puteri impotriva deochiului. In De Materia Medica este consemnat 

Nota ..While it’s true that gods are thought of as being holy and that moly was used by Homer that it was implied that the two go together, however, the two weren’t used together in any of Homer’s poems.

Idiomation can only say that the first use of the expression holy moly or holy moley we were able to confirm was by Nathaniel Gould in 1892. So yes, the expression is at least 120 years old (certainly not a new expression by any stretch of the imagination) but untraceable before 1892.

Grecii au avut primii un rol important in utilizarea acestei plante – Snowdrop (picatura de zapada) – (Galanthus nivalis) – in tratarea afectiunilor neurologice (cf. Proc R Coll Physicians Edinb; Robert Graves, in his work on Greek mythology). Acum 30 de ani cercetarea acestor documente a atras atentia oamenilor de stiinta care au sintetizat aceasta substanta galantamina care va fi utilizata cu succes in tratarea Alzaimerului.

Denumirea generica Galanthus deriva din gr. “Gala” (lapte) si “anthos” (floare).

Ea creste in multe parti ale Europei la inceputul lunii februarie,, fapt pentru care a fost asociata cu sarbatoarea Maicii Domnului Candlemas*, Purificarea Sfintei Fecioare si astfel supranumita “Candlemas Bell”.

Alte denumiri pe care le mai primeste de-a lungul timpului sunt Snow-piercer; February fairmaids and Dingle-dangle.

Este introdusa de calugari in manastirile din Marea Britanie si apoi in biserici. Prin asociarea cu Candlemas primeste denumirea oficiala de “Purification flower”, iar fetele incep s-o poarte in ghirlande de 2 Februarie ca un simbol al puritatii.

Sfantul Francis de Assisio numeste simbol al sperantei. Este considerat simbolul Lui Isus Hristos – “light of the world;”

Exista o legenda crestina conform careia un inger i-a urmat pa Adam si Eva pe cand erau izgoniti din Rai, suparati, si le-a inmanat aceasta floare ca un semn de speranta pentru ei dar si pentru toti muritorii. Poetul scotian George Wilson incheie astfel poemul sau ‘The Origin of the snowdrop’ cu verusrile, concludente in acest sens:

“And thus the snowdrop, like the bow
That spans the cloudy sky,
Becomes a symbol whence we know
That brighter days are nigh ; ”

A fost descrisa de  John Evelyn (scriitor englez si gradinar pasionat)  si Robert Boyle (fondatorul chimiei moderne). 

Iar poetul Tennysono mentioneaza in stantza ‘the first snowdrop of the year in my bosom lies”.

In cartea “De la Odyseu la Alzaimer Cf. sursa citata)(“0they were planted in parallel lines to guide cottage dwellers to their outside privies on winter nights!”) Odiseu, ajung la insula lui Enea, asista la transformarea tovarasilor sai de calatorie in porci datorita unei mancaruri servita de vrajitoarea Circe care contine unde amesteca bruieni ce dau uitarea. Odiseu pleaca in padure unde se intalneste cu zeul Hermes sub forma unui tanar care il avertizeaza de siretenia vrajitoarei si ii inmaneaza antidotul insotit de descrierea:”Are radacinile negre dar floarea alba ca laptele.Zeii o numesc Moly si este dificil pentru muritori s-o scoata din pamant”. Ulise pleaca apoi inapoi, isi salveaza tovarasii, mirand-o foarte mult pe vrajitoare de iscusinta sa.

De-a lungul secolelor s-a facut mai multe presupuneri cu privire la potiunea vestitei Circe, insa doua mai importante. Prima ca ar fi Datura Stramonium (Ciumafaia), care, se stie si astazi, folosit ca halucinogen provoaca intoxicatii grave si chiar letale.

Intre timp, in zilele noastre exista chiar studii stiintifice care stabilesc de asemenea ca antodotul pentru intoxicatia cu Ciumafaie este Galantamina, extrasa din ghiocel.

Teoria concurenta sustine “woody nightshade” pe care o identificam ca fiind Bittersweet Nightshade ( Uses in “Witchcraft & Magick: Protection Spells Balancing Heals Bitter Memories Fae Magick Mercury/Saturn Herb Associated with Air”: it contains tropane alkaloids such as atropine and hyoscine). Grecii antici stiau ca aceasta planta este extrem de otravitoare. Dupa ingestie are loc pierderea memoriei si producerea de halucinatii. Cu alte cuvinte marinarii se credeau transformati in porci. 

In concluzie care pot fi puterile atat de mari ale ghiocelului ? Stiintific vorbind…

Oricat de surprinzator ar parea pentru gandirea stiintifica moderna se pare ca Homer prezinta primul actiunea anticholinesterasei de a contracara otravirea cu un alcaloid ***

Cert este ca in Rusia s-a sintetizar galantamina substanta minune de data aceasta stiintific vorbind, constituindu-se in cel mai important tratament pentru Alzhaimer. Dar se pare ca aplicatiile acestui potir binevoitor al luminii sunt mult mai vaste in tratamentul poliomelitei, a dementei, a diferitelor afectiuni neurologice. Cat despre minunile Naturii, tot Shakespeare ne poate da un raspuns :

There are more things in heaven and earth, Horatio,

Than are dreamt of in your philosophy.

Hamlet (1.5.167-8), Hamlet to Horatio

Nota Andreas Plaitakis & Roger C. Duvoisin (1983). “Homer’s moly identified as Galanthus nivalis L.: physiologic antidote to stramonium poisoning”. Clinical Neuropharmacology. 6 (1): 1–5. doi:10.1097/00002826-198303000-00001. PMID 6342763.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *